Viisi Sormea

Lähisuhdeväkivallan ehkäisykampanja

Grand One: Paras somekampanja ja Paras kampanja

 

Lähtökohdat

Kampanjan tavoitteena oli auttaa lapsia ja nuoria tunnistamaan lähisuhdeväkivallan eri muodot sekä vahvistaa nuorten ymmärrystä jokaisen oikeudesta fyysiseen koskemattomuuteen ja turvalliseen elämään. 

Tarkoituksena on myös herätellä vanhempien tietoisuutta omasta mahdollisesta väkivaltaisesta käyttäytymisestään sekä siitä, mistä voi saada apua.

 

Strategia

Ratkaisua lähettiin hakemaan niistä kanavista, joiden parissa nuoret viettävät aikaansa sekä niistä ilmiöistä, jotka nuoria kiinnostavat. Lisäksi kampanjaan haluttiin osallistaa hahmoja, joihin kohderyhmä voi luottaa ja samastua. Vaikuttajia tarvittiin myös siksi, koska viesti haluttiin saada läpi myös alle 13-vuotiaille, joille ei voi kohdistaa mainontaa. 

Jotta lopputulos olisi aidosti nuorta kohdeyleisöä puhutteleva, toimiston perinteinen suunnitteluprosessi käännettiin ylösalaisin: junioritiimi otti kopin suunnittelun ensimmäisestä vaiheesta, jossa tekstikiteytys, kanavat ja lähestymistapa lyötiin lukkoon. Kokeneemmat suunnittelijat auttoivat kampanjan visuaalisessa suunnittelussa, toteutuksissa ja kokonaisuuden paketoinnista.

Nuoren kohdeyleisön mediankäyttöä seuraten kampanjamateriaalit suunnitellaan digitaaliset kanavat edellä ja jalkautetaan laajemman kohdeyleisön kanaviin, kuten ulkomainontaan.

Kampanjavideo

 

Luova idea

Viisi sormea -konsepti hakee inspiraationsa TikTok-trendistä ”Put a finger down”. Lyhyissä videopätkissä vaikuttajat ja nuoret käyvät läpi YK:n lapsia koskevaan ihmisoikeussopimukseen kirjattuja viestejä, jotka sanoitettiiin uusiksi nuorta kohdeyleisöä ja sosiaalista mediaa varten. Testin avulla nuori saa matalalla kynnyksellä testattua, onko hänen kokemansa kohtelu väkivaltaa.

Visuaalinen ilme nojaa aitoihin ja vakavailmeisiin nuoriin tärkeän aiheen äärellä. Potrettikuvilla haluttiin herättää kohderyhmän huomio. Kuvamaailma kertoo sen, ettei lähisuhdeväkivalta välttämättä näy ulospäin. Kuka tahansa voi olla väkivallan uhri.

 

Toteutus

Kampanjan kasvoiksi valittiin joukko lapsia ja nuoria eri ikä-, sukupuoli- ja etnisistä ryhmistä, jotta samastumispinta olisi mahdollisimman laaja. Materiaalit jalkautettiin nuorten suosimiin sosiaalisen median kanaviin: TikTok, Snapchat ja Instagram. Vaikuttajien avulla haettiin vaihtoehtoisia tapoja paketoida sama viesti ja jakaa se kunkin vaikuttajan omille seuraajille. Kampanjan rohkaisee nuoria puhumaan eteenpäin ja kertoo, mistä voi hakea apua.

Kampanjavideo jaettiin kampanjan verkkosivustolle, kouluihin ja sosiaaliseen mediaan. Video sai valtavan paljon positiivista palautetta siitä, että se onnistui paketoimaan hankalan aiheen helposti ymmärrettävään ja nuorta kohderyhmää puhuttelevaan muotoon. Kampanjavideo sai niin paljon kehuja, että siitä tehtiin myös 60-sekunnin leikkaus elokuvateattereihin.

Kampanjamateriaalit jalkautettiin myös ulkomainontaan, jotta viesti tavoittaisi lasten ja nuorten lisäksi myös näiden vanhemmat.

 

Kampanjakuvat

Sosiaalinen Media

Instagram / Snapchat / TikTok
(Klikkaa kuvaa käynnistääksesi videon)

Sosiaalinen Media

Facebook / Instagram
(Klikkaa kuvaa käynnistääksesi videon)

Ulkomainonta

Downtown Digital / Adshel

Elokuvateatteri

Finnkino 60s video

Vaikuttajasisältö

TikTok
(Klikkaa kuvaa käynnistääksesi videon)

Tulokset

Kampanjan tavoitteena oli tavoittaa haastavasta lasten ja nuorten kohderyhmästä mahdollisimman moni.

*Kampanja tavoitti TikTokissa noin 109 000 nuorta ja mainosnäyttöjä kertyi yli 1,2 miljoonaa, Snapchatissa yli 47 600 nuorta ja mainosnäyttöjä kertyi yli 1,5 miljoonaa ja Instagramissa yli 45 000 nuorta ja mainosnäyttöjä kertyi yli 208 000.

*Klikkauksia kampanjasivulle kertyi yhteensä 11 123. Tulos oli hyvä ottaen huomioon, ettei kampanja kehottanut ensisijaisesti siirtymään sivustolle.

*Vaikuttajien sisällöt keräsivät yhteensä 628.000 näyttökertaa. Sitoutumisia kertyi 23 477 kpl. Mikä tärkeintä, vaikuttajakampanja aktivoi lapset ja nuoret kommentoimaan avoimesti omia “put a finger down” -tuloksiaan videoiden alle ja pääsääntöisesti kommentit olivat positiivisia ja tsemppaavia.

*Kampanjavideo keräsi suuren määrän positiivista palautetta kouluista ja Helsingin kaupungin eri toimijoilta. Kampanjavideo koettiin niin onnistuneeksi, että siitä tehtiin 60-sekunnin leikkaus elokuvateattereihin. Video pyöri leffateattereissa edelleen vuoden 2023 alussa, vaikka virallinen kampanja päättyi jo vuoden 2022 loppuun.